Hockeyspillere vil være hockeyspillere. Og den ene ting hockeyspillere gør er at forsøge at bøje reglerne for at give deres hold enhver fordel for at vinde. Ved at bøje disse regler bryder de ofte reglerne og bliver kaldt for en straf, at de skal forlade spillet i et bestemt tidsrum. Denne bestemte tid beregnes kumulativt for spillere over en kamp og en sæson under forkortelsen PIM.

Hvad står PIM i ishockeystatistik for? PIM står for Penalty Infraction Minutes (strafminutter), men er mere almindeligt omtalt som straffesparksminutter. PIM er den akkumulerede samlede tid, som en spiller har tilbragt i straffeboksen på grund af overtrædelser på isen, og det beregnes pr. kamp og pr. sæson.

Embed from Getty Images

Lad os se nærmere på straffe og den tid, som en spiller bliver vurderet for dem.

Straffede versus ikke-straffede overtrædelser

I ishockey vil dommeren fløjte i fløjten, hvis du bryder reglerne. Men når man bryder reglerne, bliver en spiller nogle gange straffet, og nogle gange bliver han/hun ikke straffet.

For eksempel omfatter ikke-straffede overtrædelser isning, offside og håndpasninger.

Mere alvorlige overtrædelser som tripping, high-sticking, slashing og slagsmål straffes. Straffet betyder, at du skal sætte dig i straffeboksen i et forudbestemt tidsrum, og dit hold må ikke erstatte dig med en anden spiller. Konsekvensen er, at dit hold skal spille shorthanded (have en spiller mindre på isen) i den tid, du er i straffeboksen.

Der er forskellige typer af straffe, som en spiller kan få. Hver af disse straffe har et forskelligt tidsrum, som vil blive lagt til den kumulative total af PIMs for spilleren og holdet.

Fem typer af straffe

Mindre (2 minutter) – Dette er for den mindst alvorlige type straf og omfatter straffe som f.eks. hooking, slashing, boarding, målmandsinterferens, forsinkelse af spillet, for mange mand på isen. Dette er langt den mest almindelige type straf.

Hvis der bliver scoret et mål, mens spilleren afsoner en 2 minutters mindre straf, får den straffede spiller lov til at forlade straffeboksen og vende tilbage til isen.

En spiller kan også få en Double Minor-straffe (4 minutter).

Major (5 minutter) – Dette er for en mere alvorlig type mindre straf. Det ville f.eks. være for high sticking, der får en anden spiller til at bløde, eller slagsmål eller en farlig form for bodycheck.

Match (5 minutter) – En matchstraf gives, når en spiller forsætligt forsøger at skade en anden spiller eller gør det. Ud over straffen på 5 minutter bliver spilleren smidt ud for resten af kampen. En anden spiller fra hans hold skal afsone straffen i hans sted.

Misligholdelse (10 minutter) – Dette er den længste straf, der gives, men i modsætning til de andre straffe vil holdet ikke være i undertal for dette hold. Holdet får lov til at udskifte en anden spiller på hans plads, mens straffen afsones. Der kan f.eks. gives en 10-minutters forseelse for usportslig opførsel.

Penalty Shot – Et straffespark er ikke pålagt en tidsforseelse, men i stedet tillader en spiller en spiller at få et uhindret udbrud på målmanden. Denne straf bliver oftest kaldt, når en spiller bliver snublet på et udbrud.

Hvor mange PIM’er får en spiller i en kamp eller sæson?

De nuværende NHL-spillere tager langt færre straffe end spillerne fra et par årtier siden. Spillestilen har ændret sig, og hvad der betragtes som acceptabelt har ændret sig. En af de vigtigste faktorer er, at antallet af kampe i NHL er faldet meget. I 1980’erne plejede der at være kampe i de fleste kampe. Nu er der næsten ingen kampe i NHL. Det har medført færre udvisningsminutter.

De fleste spillere i en kamp får nul PIM’er med omkring et halvt dusin på hver side, der får mellem 2-4 minutter. Hvis de får over 4, som regel på grund af en kamp, vil det være i overkanten.

For at give dig en idé om, hvor mange PIMs en spiller ville få i en sæson, har jeg sat de bedste udvisningsminutter fra 2018-19-sæsonen sammen med de bedste PIM-sæsoner i NHL’s historie.