Sportens regerande mest populära förare, Chase Elliott, vann sin första seger i NASCAR All-Star Race på onsdagskvällen på Bristol Motor Speedway – han höll undan för den regerande mästaren i NASCAR Cup Series, Kyle Busch, under de avslutande varven.
Elliott ledde 60 av de 140 varven på vägen till en lön på 1,1 miljoner dollar. Han och hans far Bill Elliott ansluter sig till far/son-kombinationen Dale Earnhardt och Dale Earnhardt Jr. som har vunnit sportens All-Star-utställning i mitten av säsongen. Intressant nog vann Bill Elliott loppet när det hölls i Atlanta och Chases seger på den halvmiliga kortbanan i Bristol, Tennessee är de enda två gångerna som loppet hölls på en annan bana än Charlotte Motor Speedway.
Elliotts Hendrick Motorsports Chevrolet nr 9 tog en övertygande ledning vid vissa tillfällen under den andra halvan av onsdagskvällens 140 varv långa tävling, men i slutändan var han tvungen att hålla undan för en hårt kämpande Busch, som fortfarande försöker att lyfta sin första tävlingstrofé för säsongen 2020. Den vinnande skillnaden mellan dem var bara 0,418 sekunder.
Säsongens förarledare Kevin Harvick slutade trea, följd av Team Penske’s Brad Keselowski och 2020 Daytona 500-vinnaren Denny Hamlin. Ryan Blaney, som ledde ett race-bästa 72 varv, slutade sexa. Hans Penske-teamkamrat Joey Logano, Alex Bowman, Aric Almirola och Martin Truex Jr. kompletterade topp-10.
Elliotts seger var enormt populär även bland det begränsade antal fans som fick närvara vid loppet personligen och de firade genom att överösa 24-åringen med jubel.
”Åh herregud, det finns ingen känsla som den, ingenting som den”, sa en leende Elliott efter att ha klättrat ur sin Chevrolet. ”Bristol är en elektrisk atmosfär som inte liknar något annat ställe vi åker till. Vi kommer garanterat att fira den här.”
”Det finns inget som liknar Bristol. Det finns inget som liknar ljusen här. Det finns inget som racing här. Jag har aldrig vunnit här – vilket lopp för att göra det. Jag är bara riktigt stolt över vårt team ikväll och över att vi har återhämtat oss. Vi har haft ett par riktigt tuffa veckor och det kändes som om vi hade kommit ur balans och jag kände att jag kämpade.
”Jag försökte bara trycka på återställningsknappen den här veckan och kom ut och gjorde en bra prestation – bra bil. Jag kan inte nog tacka alla våra partners, alla som gör det här möjligt. Alla dessa nr 9-hattar och t-shirts uppe på läktarna – jag älskar att se det.”
NASCAR försökte sig på ett par innovativa och till synes väl mottagna idéer i det icke-poängfyllda loppet, bland annat genom att utrusta bilarna med lampor som gav ett underljus och även ett nytt format för omstarter som lät förarna välja vilket körfält de föredrog – yttre eller inre.
I slutändan handlade det dock fortfarande om gammaldags hästkrafter och gammal strategi bland de 20 förare som fick placeringar i loppet.
”Vi försöker hårt och vi kör okej, men det verkade som om vi låg på 10:e plats under en stor del av loppet ikväll och de sista paren av justeringar hjälpte oss verkligen”, sa Busch. ”Adam (Stevens) gjorde ett bra jobb med att hjälpa bilen och göra den bättre.”
”Jag fick en bra omstart och gick från 12:e hela vägen upp till femte plats så det var en stor bonus för oss att få den banpositionen. På det hela taget måste vi bara fortsätta att kämpa. Jag tror att det är typ fyra, fem sex andraplatser i år, vad gör man? Du måste bara fortsätta.”
Almirolas niondeplats var den bästa bland de förare som kvalificerade sig till NASCAR All-Star Race genom att vinna en etapp i NASCAR All-Star Open på banan tidigare på onsdagen. William Byron avancerade också med etappvinst i Open och Matt DiBenedetto tog hem den rutiga flaggan i NASCAR All-Star Open – det var första gången han vann den icke poängbetalande tävlingen. Clint Bowyer fick en plats i startfältet genom att vinna Fan Vote.
NASCAR Cup Series återupptar sin ordinarie säsong på söndag på Texas Motor Speedway med O’Reilly Auto Parts 500. Täckningen börjar för evenemanget klockan 14.00 ET på NBCSN, PRN och SiriusXM NASCAR Radio.