De regerend meest populaire coureur van de sport, Chase Elliott, behaalde woensdagavond op Bristol Motor Speedway zijn eerste overwinning in de NASCAR All-Star Race – hij hield de regerend NASCAR Cup Series-kampioen Kyle Busch in de laatste ronden af.
Elliott reed 60 van de 140 ronden aan de leiding op weg naar het loonstrookje van 1,1 miljoen dollar. Hij en zijn vader Bill Elliott voegen zich bij de vader/zoon combinatie van Dale Earnhardt en Dale Earnhardt Jr. om de sport mid-season All-Star tentoonstelling te hebben gewonnen. Interessant is dat Bill Elliott de race won toen deze in Atlanta werd gehouden en Chase’s overwinning op het half-mile korte circuit van Bristol, Tenn. zijn de enige twee keren dat het evenement werd gehouden op een ander circuit dan Charlotte Motor Speedway.
Elliott’s No. 9 Hendrick Motorsports Chevrolet nam bij vlagen een overtuigende voorsprong in de tweede helft van de 140 ronden tellende wedstrijd van woensdagavond, maar uiteindelijk moest hij een hard-charging Busch afhouden, die nog steeds op zoek is om zijn eerste race-trofee van het seizoen 2020 te hijsen. Het verschil tussen de rijders bedroeg slechts 0,418 seconden. Kevin Harvick, leider in de tussenstand van het seizoen, eindigde als derde, gevolgd door Brad Keselowski van Team Penske en Denny Hamlin, winnaar van de Daytona 500 van 2020. Ryan Blaney, die de beste 72 ronden reed, eindigde als zesde. Zijn Penske-teamgenoot Joey Logano, Alex Bowman, Aric Almirola en Martin Truex Jr. maakten de top-10 compleet.
Elliott’s overwinning was enorm populair, zelfs bij het beperkte aantal fans dat de race persoonlijk mocht bijwonen en zij vierden het door de 24-jarige met gejuich te overladen.
“Oh my gosh, there’s no feeling like it, nothing like it,” zei een lachende Elliott nadat hij uit zijn Chevrolet was geklommen. “Bristol is een elektrische atmosfeer zoals geen enkele plaats waar we naartoe gaan. Deze gaan we zeker vieren.”
“Er gaat niets boven Bristol. Er is niets zoals de lichten hier. Er gaat niets boven racen hier. Ik heb hier nog nooit gewonnen. Wat een race om het te doen. Ik ben echt trots op ons team dat zich vanavond heeft herpakt. We hebben een paar moeilijke weken achter de rug en ik had het gevoel dat we van het pad af waren geraakt en ik had het gevoel dat ik het moeilijk had.
“We probeerden deze week de reset-knop in te drukken en we hebben een geweldige prestatie neergezet met een geweldige auto. Ik kan al onze partners niet genoeg bedanken, iedereen die dit mogelijk maakt. Al die No. 9 petten en t-shirts op de tribunes – geweldig om te zien.”
NASCAR probeerde een paar innovatieve en schijnbaar goed ontvangen ideeën uit tijdens de non-points race, waaronder het uitrusten van de auto’s met lampen die voor een ondergloed zorgden en ook een nieuw format voor de herstarts waarbij de coureurs konden kiezen welke baan ze verkozen – buiten of binnen.
Uiteindelijk kwam de race toch nog neer op ouderwetse paardenkracht en ouderwetse strategie bij de 20 coureurs die posities in de race verdienden.
“We doen ons best en we rijden OK, maar het leek erop dat we vanavond een groot deel van de race op de 10e plaats stonden en de laatste paar aanpassingen hebben ons echt geholpen,” zei Busch. “Adam (Stevens) heeft geweldig werk verricht door de auto te helpen en beter te maken.”
“Ik kreeg een goede herstart en ging van de twaalfde helemaal naar de vijfde plaats, dus dat was een enorme bonus voor ons om die baanpositie te krijgen. Over het geheel genomen, moet ik gewoon blijven vechten. Ik denk dat dat zo’n vier, vijf, zes tweede plaatsen zijn dit jaar, wat doe je dan? Je moet gewoon doorgaan.”
Almirola’s negende plaats was de beste onder de coureurs die zich voor de NASCAR All-Star Race kwalificeerden door eerder op woensdag een etappe te winnen in de NASCAR All-Star Open op het circuit. William Byron won ook een etappe in de Open en Matt DiBenedetto won voor het eerst de NASCAR All-Star Open zonder punten te verdienen. Clint Bowyer verdiende een plaats op de grid door de Fan Vote te winnen.
De NASCAR Cup Series hervat zijn reguliere seizoen op zondag op de Texas Motor Speedway met de O’Reilly Auto Parts 500. De verslaggeving voor het evenement begint om 14.00 uur ET op NBCSN, PRN en SiriusXM NASCAR Radio.