Een team kan een comeback maken in de tweede helft na een grote achterstand in de eerste helft, of een comeback in het vierde kwart na een grote achterstand met nog maar één kwart te spelen.

De grootste comeback in de National Basketball Association vond plaats op 27 november 1996, toen de Utah Jazz, met een achterstand van 36 punten op de Denver Nuggets laat in het tweede kwart (het was 70-36 bij de rust en 70-34 vlak daarvoor), deze achterstand overwon om 107-103 te winnen. In de NBA play-offs van 2019 kwamen de Los Angeles Clippers met 31 punten achter, voordat ze de Golden State Warriors met 135-131 overwonnen.

De grootste comeback in de NCAA Division I-geschiedenis vond plaats op 22 februari 2018, toen Drexel een achterstand van 34 punten overwon tegen Delaware. Dit overtrof het vorige record, een wedstrijd in februari 1994 tussen de Kentucky Wildcats en de Louisiana State University Tigers, waarin de Wildcats met 31 punten achterstonden, maar terugkwamen om met 99-95 te winnen. In de Filipijnen werden de San Miguel Beermen het eerste basketbalteam in de geschiedenis dat ooit een best-of-7 titelreeks won van een 0-3 achterstand na het verslaan van Alaska Aces in Game 7 van de 2015-16 PBA Philippine Cup Finals.

NCAAEdit

Einde van periodeEdit

Deze comebacks gebeurden aan het einde van regulering of het einde van een overtime-periode in een korte hoeveelheid tijd:

Datum Comeback Door Leider Tekort Tijd Resterend Eventual Winner Final Score
01/08/2017 Nevada New Mexico 14 1:03 Nevada 105-104 (OT)
03/20/2016 Texas A&M Northern Iowa 12 0:34 Texas A&M 92-88 (2OT)

02/12/2019 Duke Louisville 23 9:04 Duke 71-69

In het 2012 NCAA Men’s Division I Basketball Tournament werden in beide wedstrijden van de 13 maart sessie NCAA postseason records gevestigd, voor grootste achterstand overwonnen binnen de laatste vijf minuten van een wedstrijd (16) en grootste achterstand op elk punt in de wedstrijd overwonnen (25).

NBAEdit

De volgende comebacks zijn uitsluitend gebaseerd op een puntentekort:

Reguliere seizoenEdit

36 punten – Utah Jazz vs. Denver Nuggets (27 november 1996)

De Utah Jazz versloeg de Denver Nuggets 107 tegen 103 op 27 november 1996. De Jazz, spelend voor een thuispubliek in het Delta Center, stonden 70-36 achter bij de rust. De voorsprong was in het derde kwart met 2 punten vergroot tot een achterstand van 36 punten. Onder aanvoering van Karl Malone (31 punten) en Jeff Hornacek (29 punten) werd een van de grootste achterstanden in de geschiedenis van de NBA weggewerkt.

35 punten – Sacramento Kings vs Chicago Bulls (21 december 2009)

De Sacramento Kings versloegen de Chicago Bulls met 102-98 op 21 december 2009 in het United Center van Chicago. Met een achterstand van drie kwarten, met een grootste achterstand van 35 punten met minder dan 9 minuten te gaan in het derde kwart, kwamen de Kings tot een rally achter de score van Tyreke Evans’ 23 punten. Sacramento overwon de Bulls in het vierde kwart ondanks een 26-punten prestatie van Chicago’s Luol Deng. Deze comeback vormt de op een na grootste comeback in de geschiedenis van de NBA.

30 punten – Toronto Raptors vs. Dallas Mavericks (22 december 2019)

De Raptors stonden 85-55 achter met nog 2:55 te gaan in het 3e kwart. De Raptors scoorden vervolgens 47 punten in het 4e kwart om 110-107 te winnen, onder aanvoering van Kyle Lowry die 20 van zijn 32 punten in het 4e kwart scoorde.

30 punten – Dallas Mavericks vs Los Angeles Lakers (6 december 2002)

De Los Angeles Lakers stonden 30 punten achter in het 3e kwart en stonden 27 punten achter bij het ingaan van het 4e kwart. Dankzij 21 punten van Kobe Bryant kwamen de Lakers terug en wonnen met 105-103. Bryant scoorde met nog 8,4 seconden te gaan, waardoor de Lakers hun eerste voorsprong van de wedstrijd kregen en hielden vast voor de overwinning.

29 punten – Milwaukee Bucks vs Atlanta Hawks (25 november 1977)

De op vier na grootste NBA comeback vond plaats in Atlanta’s Omni Coliseum op 25 november 1977. De Milwaukee Bucks, 29 punten achter tegen de Atlanta Hawks, kwamen terug en wonnen met 117-115. Deze wedstrijd is de grootste vierde kwart comeback in de NBA geschiedenis. Junior Bridgerman van Milwaukee leidde de comeback met 24 punten en hield Atlanta’s topscorer John Drew af met 30 punten.

29 punten – Dallas Mavericks vs Minnesota Timberwolves (30 december 2008)

De Dallas Mavericks versloegen de Minnesota Timberwolves met 107 tegen 100 op 30 december 2008 om een achterstand van 29 punten in het derde kwart te overbruggen. Jason Terry leidde alle Mavericks scorers met 29 punten terwijl Dirk Nowitzki 24 punten toevoegde. De wedstrijd werd gespeeld in het American Airlines Center van Dallas.

28 punten – Portland Trail Blazers vs. Sacramento Kings (10 april 2019)

De Portland Trail Blazers versloegen de Sacramento Kings van een achterstand van 28 punten op 10 april 2019 op het thuisveld. Ze stonden met 28 achter toen het tweede kwart 30s liet. 136-131 was de eindstand

28 punten – Sacramento Kings vs Brooklyn Nets (19 maart 2019)

De Brooklyn Nets versloegen de Sacramento Kings van een 28-punten achterstand op 19 maart 2019 in het Golden1 Center. D’Angelo Russell scoorde 27 punten in het vierde kwart om de Nets naar de overwinning te leiden. En hij zette een nieuwe carrière-high van 44 punten in de wedstrijd. 121-123 is de officiële score.

28 punten – Los Angeles Clippers vs. Boston Celtics (9 februari 2019)

De Los Angeles Clippers versloegen de Boston Celtics op 9 februari 2019 om een achterstand van 28 punten te overwinnen in de TD Garden. Montrezl Harell leidde de Clippers in scoren met 21 punten in de comeback inspanning. Kyrie Irving verstuikte zijn enkel met 4:09 links in het 2e kwart en verliet het spel met 2:28 links in het kwart.

27 punten – Miami Heat vs Cleveland Cavaliers (20 maart 2013)

In Quicken Loans Arena overwon de Miami Heat de op dat moment hoogste achterstand van 27 punten in het derde kwart om de Cleveland Cavaliers met 98-95 te verslaan en hun winning streak te verlengen tot 24 wedstrijden.

27 punten – Toronto Raptors vs. Golden State Warriors (3 december 2013)

In Oracle Arena in Oakland hadden de bezoekende Toronto Raptors een 75-48 voorsprong op de Golden State Warriors met nog iets meer dan 9 minuten te gaan in het derde kwart. Onder aanvoering van Stephen Curry en Klay Thompson scoorden de Warriors in de laatste 21:20 64-28 punten meer dan Toronto door middel van een geweldige driepunter en behaalden zo een 112-103 overwinning in eigen huis.

Post-seasonEdit

31 punten – Los Angeles Clippers vs Golden State Warriors (15 april 2019)

De Los Angeles Clippers kwamen 94-63 achter met 7:31 links in het 3e kwart toen Stephen Curry op de bank werd gezet voor zijn 4e overtreding van de wedstrijd. De Clippers verkleinden de achterstand tot 2 halverwege het 4e kwart. Landry Shamet maakte een winnende 3-punter met nog 15.9 seconden te gaan om de Clippers een 133-131 voorsprong te geven. Lou Williams leidde de Clippers met 36 punten in de comeback poging en Montrezl Harrell hielp met 25 punten als de 2e leidende scorer van de wedstrijd en raakte 2 vrije worpen om de wedstrijd te bezegelen. De Clippers wonnen de wedstrijd met 135-131 in de comeback poging. Dit is de grootste comeback in de geschiedenis van de NBA play-offs.

29 punten – Los Angeles Lakers vs Seattle Supersonics (4 mei 1989)

Tegen een 41-12 achterstand in het tweede kwart, maakten de Lakers een comeback die de voorsprong van de Supersonics terugbracht tot 54-43 bij rust, 73-65 aan het einde van het derde kwart, en uiteindelijk wonnen ze de wedstrijd met 97-95.

27 punten – Los Angeles Clippers vs Memphis Grizzlies (29 april 2012)

26 punten – Cleveland Cavaliers vs. Indiana Pacers (20 april 2017)

Tegen een achterstand van maar liefst 26 overwonnen de Cleveland Cavaliers een achterstand van 25 punten halverwege de eerste ronde (grootste achterstand ooit), om een 3-0 voorsprong te nemen op de Indiana Pacers in de eerste ronde en een historische 10-game play-off win-streak te bewerkstelligen. De 26-punten comeback gelijk de grootste ooit in NBA post-season geschiedenis (samen met de 2012 Clippers tegen de Memphis Grizzlies), met LeBron James scoorde 41 punten en een triple-double in een andere carrière nacht prestaties.

25 punten – Golden State Warriors vs San Antonio Spurs (14 mei 2017)

De Golden State Warriors kwamen terug van een 25-punten achterstand, geleid door Steph Curry’s 40 punten en Kevin Durant’s 34 punten. Curry leidde het team met 7 gemaakte driehoeken en 14 gemaakte velddoelen. Aanleiding voor de comeback was de blessure van Kawhi Leonard, de eerste optie van de Spurs. De Warriors wonnen met 113-111.

25 punten – Oklahoma City Thunder vs Utah Jazz (25 april 2018)

De Oklahoma City Thunder wiste een comeback van 25 punten uit in het derde kwart van de eerste ronde van de NBA tegen de Utah Jazz. Russell Westbrook’s 45 punten en Paul George’s 34 punten redden de Thunder van uitschakeling om een Game 6 af te dwingen.