Hockeyspelers blijven hockeyspelers. En wat ijshockeyspelers doen is proberen de regels te buigen om hun team een voordeel te geven om te winnen. Bij het buigen van die regels overtreden ze vaak de regels en krijgen ze een straf dat ze het spel voor een bepaalde tijd moeten verlaten. Deze tijd wordt cumulatief berekend voor spelers over een wedstrijd en een seizoen onder de afkorting PIM.

Wat betekent PIM in hockeystatistieken? PIM staat voor Penalty Infraction Minutes, maar wordt meestal Penalty Minutes genoemd. PIM is het cumulatieve totaal van de tijd die een speler in de strafdoos heeft doorgebracht als gevolg van overtredingen op het ijs en wordt berekend per wedstrijd en per seizoen.

Embed from Getty Images

Laten we de straffen en de tijd die een speler daarvoor krijgt eens van dichterbij bekijken.

Bestrafte versus niet-bestrafte overtredingen

In het ijshockey zal de scheidsrechter fluiten als je de regels overtreedt. Maar als je de regels overtreedt, wordt een speler soms wel en soms niet gestraft.

Zo zijn er bijvoorbeeld overtredingen die niet bestraft worden: icing, buitenspel en handpassen.

Zwaardere overtredingen zoals tripping, high-sticking, slashing en vechten worden bestraft. Bestraft betekent dat je voor een vooraf bepaalde tijd in de strafbox moet gaan zitten en dat je team geen speler voor je mag inbrengen. Het gevolg is dat je team shorthanded moet spelen (met een speler minder op het ijs) gedurende de tijd dat je in de strafbank zit.

Er zijn verschillende soorten straffen die een speler kan krijgen. Elk van deze straffen heeft een verschillende tijdsduur, die wordt opgeteld bij het cumulatieve totaal van de PIMs voor de speler en het team.

Vijf soorten straffen

Minor (2 minuten) – Dit is de minst zware straf en bestaat uit straffen zoals hooking, slashing, boarding, hinderen van de keeper, vertraging van het spel, te veel man op het ijs. Dit is verreweg de meest voorkomende soort straf.

Als er een doelpunt wordt gescoord terwijl de speler een 2-minuten-minimumstraf uitzit, mag de gestrafte speler de strafdoos verlaten en terugkeren op het ijs.

Een speler kan ook een Double Minor (4 minuten) straf krijgen.

Major (5 minuten) – Dit is voor een zwaardere soort lichte straf. Bijvoorbeeld voor een overtreding waarbij een andere speler moet bloeden, een gevecht of een gevaarlijke bodycheck.

Wedstrijd (5 minuten) – Een wedstrijdstraf wordt gegeven wanneer een speler opzettelijk probeert een andere speler te blesseren of dit doet. Naast de 5 minuten straf wordt de speler voor de rest van de wedstrijd uit het veld gestuurd. Een andere speler van zijn team zal de straf in zijn plaats uitzitten.

Misdraging (10 minuten) – Dit is de langst gegeven straf, maar in tegenstelling tot de andere straffen zal het team voor deze straf niet in de minderheid komen. Het team mag een andere speler op zijn plaats zetten terwijl de straf wordt uitgezeten. Er kan bijvoorbeeld een wangedrag van 10 minuten worden gegeven voor onsportief gedrag.

Penalty Shot – Aan een penalty is geen tijdsoverschrijding verbonden, in plaats daarvan staat een speler een ongehinderde uitbraak op de keeper toe. Deze penalty wordt meestal geroepen wanneer een speler wordt gestruikeld bij een uitbraak.

Hoeveel PIMs krijgt een speler in een wedstrijd of seizoen?

De NHL-spelers van tegenwoordig nemen veel minder straffen dan die van een paar decennia geleden. De speelstijl is veranderd en wat acceptabel wordt geacht, is veranderd. Een van de belangrijkste factoren is dat er in de NHL veel minder gevochten wordt. In de jaren tachtig werd er in de meeste wedstrijden gevochten. Nu wordt er bijna niet meer gevochten in de NHL. Dit heeft geleid tot een daling van het aantal strafminuten.

De meeste spelers in een wedstrijd krijgen nul PIMs met ongeveer een half dozijn aan elke kant die tussen de 2-4 minuten krijgen. Als ze er meer dan 4 krijgen, meestal vanwege een gevecht, is dat aan de hoge kant.

Om je een idee te geven van hoeveel PIMs een speler in een seizoen zou krijgen, heb ik de topstrafminuten van het seizoen 2018-19 samengevoegd met de top PIM-seizoenen in de geschiedenis van de NHL.