NHL

Het is de mooiste tijd van het jaar. Het IIHF World Junior Championship is hier.

Opnieuw zullen de beste ijshockeyers onder 20 jaar van over de hele wereld bijeenkomen om te bepalen welk land de beste lichting junioren heeft. Deze keer is Canada het decor, waar het thuisteam voor de tweede keer goud wil halen. De favoriet bij de start van het 12-daagse evenement heeft een team vol met NHL eerste ronde draft picks – 20 van de 25 – en NHL-kaliber talent, waaronder team captain en Blackhawks forward Kirby Dach.

Verwacht echter niet dat dit een makkie wordt; Team Canada zal stevige concurrentie ondervinden van Rusland, dat het vorig jaar versloeg in de gold-medal game; een zeer vaardige Amerikaanse ploeg; en een Zweeds team dat een Oilers aspirant, Philip Broberg, als captain heeft.

WORLD JUNIORS: Breakdown of every NHL team’s prospects playing

Zoals altijd worden de World Juniors verwacht vol te zitten met grote doelpunten, grote reddingen en steeds grotere overwinningen. Met nationale trots op het spel, zal de strijd om goud hevig zijn. Hier is alles wat je moet weten over het toernooi.

Waar is het Wereldkampioenschap Junioren 2021?

Het Wereldkampioenschap Junioren 2021 vindt plaats in Edmonton, Alta.

Het toernooi van dit jaar zou oorspronkelijk worden gehouden in Edmonton en Red Deer, Alta, maar de behoefte aan een veilige bubbel leidde Hockey Canada ertoe om het hele evenement te verplaatsen naar de plaats waar de NHL zomerhockey speelt. De WJC zal in beide steden worden gehouden, met fans – vingers gekruist – in 2022.

Dit jaar is het de derde keer dat Edmonton de World Juniors zal organiseren. In 1995 stond Canada bovenaan het podium; in 2012 won Zweden en eindigden de Canadezen als derde in de hoofdstad van Alberta.

Wanneer vindt het Wereldkampioenschap Junioren 2021 plaats?

Omdat teams op slechts één ijsbaan spelen op Rogers Place, omvat het toernooi van dit jaar een extra wedstrijddag. Het toernooi begint eerste kerstdag met een tripleheader.

De groepsfase, met twee groepen van elk vijf teams, beslaat de eerste zeven competitiedagen en eindigt op Nieuwjaarsavond. De acht overgebleven teams hebben nieuwjaarsdag vrij voordat ze terugkeren naar de kwartfinales op 2 januari. De winnaars van die wedstrijden gaan door naar de halve finales twee dagen later. De wedstrijden om de bronzen en gouden medaille vinden plaats op zondag 5 januari.

Hoe heeft COVID-19 het toernooi beïnvloed?

Van bij de start heeft het toernooi de pandemie gevoeld. De locatie werd veranderd naar een bubbel in Edmonton. Toen kwamen de positieve gevallen. Canada bracht 14 dagen in quarantaine door tijdens het selectiekamp voordat het een handvol spelers naar huis stuurde. Team USA verloor twee belangrijke spelers, John Beecher en Thomas Bordeleau. Oostenrijk, Duitsland, Zwitserland en Zweden werden ook getroffen.

MORE: In-depth coverage of COVID-19’s impact

Op welk kanaal wordt het Wereld Junior Kampioenschap uitgezonden?

• TV kanaal (U.S.): NHL Network
  • Live stream (VS): fuboTV (7 dagen gratis proberen)
  • TV-kanaal (Canada): TSN
  • Live stream (Canada): TSN Direct

In een ongekende zet zal elke wedstrijd van de World Juniors live worden uitgezonden op NHL Network en TSN.

Welke teams doen mee aan het Wereldkampioenschap Junioren 2021?

Tien teams, verdeeld in twee groepen van vijf, doen mee.